6 maart 2024

St. Dionysius is me er eentje

In de Kapelle St. Augustinus und 14 Nothelfer in Fiesch hangt een schilderij van een meneer die zijn eigen hoofd leegbloedend aanbiedt:
Dan vraag je je af: wie is dat? Het is vrij logisch om te veronderstellen dat het hier om een van de veertien noodhelpers gaat. En jawel hoor, dit (van Wikipedia) zijn ze allemaal, met op nummer 8 ene St. Dionisius, in dezelfde pose:
De 14 Noodhelpers zijn binnen de Katholieke Kerk veertien heiligen die individueel en als groep worden vereerd en aangeroepen. Zij worden helpers genoemd omdat zij in het bijzonder zouden helpen bij allerhande ziektes en aandoeningen. De groep Nothelfer verschijnt voor het eerst in de 14e eeuw in het Duitse Rijnland. Vermoedelijk ontstond daar het gebruik om deze heiligen gezamenlijk te vereren als gevolg van een pestepidemie. Dionysius staat bekend als hoofddrager. Volgens een legende was hij het oneens met de plaats van zijn martelaarschap (Montmartre), waarna hij zijn afgehouwen hoofd zou hebben opgepakt. Met zijn hoofd in zijn handen zou hij tien kilometer naar het noorden hebben gelopen, naar de plaats waar hij begraven wilde worden; het huidige Saint-Denis. Je mag hem aanroepen bij hoofdpijn, zegt de kerk die het weten kan. Hadden we dat maar eerder geweten.
In deze kapel - voorheen Klosterkapelle Gnadenberg geheten - is ook een aparte kruisfiguur afgebeeld: Ook figureert Fiesch zelf op een schilderij, inclusief de onderhavige kapel, onderaan: En dit is de kapel van buiten en van binnen: